2011. szeptember 16., péntek

Pályázat a kormányablakok népszerűsítésére

Változatos megyéink az Európai Unioban címmel pályázatot írt ki a közelmúltban a Hungarofest Nonprofit Kft. és a kormányhivatal 18 és 35 év közötti képzőművészek számára. A pályázat során a kormány megyénként összesen 1,5 millió forintot tervez szétosztani a győztesek közt. A kiírást érdemes elolvasni, különös tekintettel  a pályázat célkitűzéseire (egy élhetőbb közös ország, állami és művészeti szféra közti kapcsolat, valamint hivatali és művészeti együttműködés témaköre) és a zsűri összetételére, ahonnan a művészeti szakmai képviselői hiányoznak, erősítve ezzel azt a tendenciát, ami elhatalmasodni látszik a kultúra minden területén szerte az országban.

A pályázatra olyan munkát adtunk le, ami kritikai szemszögből reagál a kezdeményezésre. A triptichon címe "Szociális konzultáció".

Ezúton köszönjük azok segítségét, akik részt vettek a projekthez kapcsolódó közvéleménykutatásban!
Együtt a közös ügyért
olaj, akril, zománc, 20x30x5 cm, fatábla, 2011

Hivatalnok, Képzőművész
közvéleménykutatás, színes print, A/4, keretezve, 2011


A pályázathoz mellékelt leírásunk

Tisztelt Pályázat-kiírók!

Bemutatkozás

Nevünk Borsos János és Lőrinc Lilla, képzőművészek vagyunk. Borsos Lőrinc néven 2008-óta folytatunk aktív művészeti alkotómunkát. Fő kutatási területünk a festészet, de az installáció, a videó, vagy a performance területén is hozunk létre műalkotásokat. Szakmai elismerésként 2009-ben Esterházy festészeti díjat kaptunk, 2011-ben pedig Lánczos Kornél-Szekfű Gyula ösztöndíjat.

A pályázati kiírásról

Üdvözöljük, hogy a kormány -a kultúrát érintő súlyos pénzelvonások közepette is- művészetet támogató gesztust tesz, szerte az országban. Érdekes kísérletnek bizonyul ez a pályázat az állami és művészeti szféra közelítésére, hiszen a kiírás szövegezését és az elbíráló zsűri összetételét tekintve úgy tűnik, hogy a kiírók a folyamatot a művészeti szakma bevonása nélkül képzelik el. Nem mintha az említett szakma nélkülözhetetlen volna mindenkor, csak ha egy vizsgált területen szakmailag professzionális eredményre vagyunk kiváncsiak. Itt most nem erről van szó és ennek örülnünk kell, hiszen így megtudhatjuk, hogy mi a kormány képzőművészetről alkotott véleménye: hogy melyik műalkotás a jó, melyik nem, mi a művészet és mi nem az.

A pályázat bemutatása

"Szociális konzultáció" című triptichonunkat különböző művészeti ágakat összekapcsolva, speciálisan erre a kiírásra készítettük el, mint egy szabad művészi reflexiót.

A műegyüttes központi eleme egy 20x30x5 cm-es, fatábla alapú, olajjal megfestett kép, "Együtt az igaz ügyért" címmel. A hivatali dolgozót és képzőművészt ábrázoló heroikus festmény egy interneten talált fotó alapján készült, amin eredetileg két, a kommunizmus címerét tartó munkásember szobra szerepelt. A figurák most egy 2011-es dátummal ellátott, kisméretű fekete lyukat tartanak.
A festményt két oldalról egy-egy A/4-es méretű színes print fogja közre. Címeik: "Hivatalnok" és "Képzőművész". Ezeken a nemzeti színű szalaggal, EU jelképpel és Fejér Megye címerével díszített nyomatokon olvashatók a pályázathoz készített mini közvéleménykutatásunk eredményei, melyekben fejér megyei hivatali dolgozók és képzőművészek vallanak egymásról. Fontos volt, hogy mielőtt egy, a hivatalokba helyezendő műalkotást készítünk megtudjuk, hogy az ott dolgozók hogyan gondolkodnak a művészetről. A közvéleménykutatás során ezt nyilván nem tudtuk meg, azt viszont igen, hogy legalább akkora szakadék tátong a két dimenzió között, mint az allami és művészeti közeg közt. 
Jelen szöveget -mint manifesztumot- a pályázat részeként kezeljük.


Tisztelettel,


Borsos Lőrinc
Székesfehérvár, 2011. szeptember 14.


A kormányhivatal válasza


Az eredményhirdetés

Paróczai Csaba a Fejér megyei kormányhivatal igazgatója a pályázat eredményhirdetésén, Székesfehérváron 2011.10.11-én. Díjazottak: Páhi-Fekete Noémi, Kiss Anna, Szabó Noémi


Paravános kiállítás az aulában

A vastagbőr blog posztja a témában.

1 megjegyzés:

  1. Egy műmosollyal nyugtáztam, hogy unott barna porlepte Franz Kafka dossziém egyenruhás kockásfüzet.
    A szürkeség és monotonitás legyen merev.
    A szürke zakó - izzadt ing plusz zakó jól áll, érezhető a tárgyalókészség.
    Te buzgó lét, fejed nagyseggű biztonság.
    Feszélyez, ha három dobásból kimaradsz precíz Kafka?
    A nagy több fordulós márványlépcső nem puha létra.
    Egy korlátozott lap a társasba korlátolt.
    Függés a szabálytól - önuralom.

    Szélben lógó sárga haj és lila szakáll színes szabadság.
    Ez a Munkácsy élénk, szép festmény - nem a földön jár.
    Elvontsága elvont múzeum csapongó kék festménye.
    Lengedező szabadság, boldog torzonborz kerámia szobor.
    Fiatalok! Képzelőerő, kiállítás, kiállítás, kiállítás, munkák! Haj-haj-haj-haj!

    VálaszTörlés

 
Free counter and web stats