2011. december 10., szombat

Pályázatunk a 2012-es Berlin Biennáléra

nem nyert
BEMUTATKOZÁS


A Borsos Lőrinc formációt Lőrinc Lilla és Borsos János képzőművészek hozták létre 2008-ban. Az együttműködés fő célja a mindennapok művészetként való megélésén túl, hogy a művészek közös témák mentén közös alkotásokat hozzanak létre. Szeretnék megtalálni az egyensúlyt a konceptuális és az intuitív jellegű alkotófolyamatok között.

Munkáink vállaltan tartalmaznak politikai, vallási és társadalmi reflexiókat pártfüggetlen művészi kontextusból, festményeken, installációkon és videómunkákon bemutatva. 

Az elmúlt években néhány emblematikus világpolitikai kritikától eltekintve, főleg az aktuális magyar társadalmi közérzet vizsgálatával foglalkoztunk: az önellentmondó folyamatok, túlzások vagy hiányosságok mellett emberi értékek magtalálására és felmutatására törekedtünk humorosnak szánt médiumválasztással és megfogalmazásokkal. 

Az általunk feltett kérdések közérthetőségére, de semmiképpen sem didaktikus közlésre törekszünk. Művészetünk csődje volna, ha agitációval és túlmagyarázással megfosztanánk a befogadót a gondolkozás lehetőségétől és attól az élménytől, amit egy saját olvasat kialakítása jelent számára. 



ARS POLITICA

Lehet, hogy a politika valójában "nem a hatalomért folytatott harcokról szóló, mocskos játékok színtere" -ahogy, Artur Zmijewski fogalmaz- de nem így Magyarországon. Itt a politikusok mindent megtettek és tesznek azért, hogy a politikára másként ne is tudjunk gondolni. 

Mindketten baloldali érzelmű családban nőttünk fel, ennek ellenére azok táborához tartozunk, akik egyetlen politikai párthoz vagy irányzathoz sem számítják magukat, mert az egész politikai rendszertől csömörlöttek meg. Nem kívánunk egy megosztottságot gerjesztő folyamatban annyira elfogulttá válni, hogy képtelenek legyünk a kritika, ill. az önkritika gyakorlására, ezért művészetünket sem állítjuk egyik pártpolitikai érdek kizárólagos szolgálatába. 

Számunkra abszurd tény, hogy a magyar valóságot is nagyrészt a politika struktúrálja. Ugyanis amennyire az emberi élőlény magasabb rendű az általa kreált rendszereknél, úgy többre is érdemes annál, hogy csupán politikai rendszerek struktúrálják a gondolkodásmódját. A szabadságra vágyó ember jobbat tenne magával és másokkal, ha inkább egy -a mindenkori ember és politika felett álló- természetfeletti örök rendezőelvhez folyamodna, egy abszolút viszonyítási ponthoz, amihez képest saját magát és minden mást újra tud definiálni.


RÓLUNK ÍRTÁK

"Borsos Lőrinc a tárlat egészén megőrzi semleges, de szókimondó művészi attitűdjét. Célja a különböző társadalmi rétegek és az eltérő színű politikai pártok szimpatizánsainak egymáshoz közelítése a művészet eszköztárán keresztül. A „Négy egyperces csend" című videóműben a főszerepet a négy parlamenti párt szóvivői kapták. Munkájuk szokásos gyakorlatától eltérően, saját környezetükben, a videó teljes időtartamán keresztül - a monitorból kitekintve – a tárlat jelképes, csendes szemlélőivé válnak. Ezzel a cselekedetükkel a szóvivők tekintélyüket megőrizve, méltán képviselve pártjukat, ám az általános közlő és tájékoztató pozíciójuk helyett a művészet befogadóiként szerepelnek a kiállításon, ezáltal kapcsolatot teremtve politika és művészet között."  (Iski Kocsis Tibor, a "Mozdíthatatlan ország" c. tárlat kapcsán)


"A politikai művek jelenléte már nem annyira meglepő a kortárs magyar művészetben, mint néhány évvel korábban, sőt, megkockáztatom, hogy a köztudatban egyre inkább rutinossá válik a befogadásuk. Borsosék esetében előfordulhat, hogy a társadalmi irányultság éppenséggel elfedi azt a jelenséget, amely talán újabb fordulatot készít elő a nemzetközi színtéren: a vallási gondolkolkodás újbóli megjelenését. Idővel kiderül majd, melyik éli túl a másikat."  (Kürti Emese, Mozgó Világ)


"Annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert mindketten valóban vallásos, a Szeretet és Megbocsátás Istenében hívő emberek, megtartják függetlenségüket, nem lesnek hasznot egyik politikai oldal holdudvarában sem. Nem látnak lényegi, minőségi különbséget a magukat különböző oldalakra soroltként reklámozó pártok között. Józan realitásérzékkel vizsgálják a politika mindig több kárt, mint hasznot hozó, lázas, közhasznú pörgésnek álcázott önérdekű akrobatikáját."  (Najmányi László, Artportal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Free counter and web stats